Jesień zachwyca nie tylko złotymi liśćmi, ale także tym, co kryje się pomiędzy nimi. Urocze, mięsiste, fioletowe owoce śliwy idealnie nadają się jako elementy pysznych ciast. Poznaj dwa szybkie i proste przepisy na poobiednie przekąski, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.
Jak szybko i prosto przygotować lukier?
Przedstawiamy niezawodny przepis na lukier. Do jego przygotowania będziesz potrzebować szklankę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny. Cukier puder należy przesiać przez sito wprost do miski. W tym kroku dodaje się do niego łyżkę soku z cytryny, a następnie całość utrzeć aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe! Tak przygotowanym lukrem można ozdabiać muffiny, ciastka i ciasteczka, ale też desery przygotowane na bazie śliwek. Słodki smak będzie idealnie przełamywać kwaśność owoców.
Poznaj 2 najciekawsze przepisy na desery ze śliwkami
Poznaj przepisy kucharzy z całego świata na słodkie przekąski ze śliwkami. Pierwszy z nich to śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Do przygotowania deseru potrzebna jest mąka w typie 450 (150 g), jajko, masło (100 g), cukier (100 g), szczypta soli oraz śliwki (750 g). Niezbędne będzie też posiadanie żaroodpornych płaskich naczyń do zapiekania. Mąkę, cukier i masło należy wymieszać w malakserze. Następnie tak przygotowaną masę przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do schłodzenia. Umyte i pozbawione pestek śliwki należy przedzielić na ćwiartki i ułożyć na spodzie kokilek. Na to należy nałożyć schłodzone ciasto, a na górę dać kruszonkę. Następnie całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (z górnym i dolnym grzaniem) na 15-20 minut. I gotowe!
Drugim przepisem na deser ze śliwkami, który jesienią zdecydowanie warto wypróbować w swoim domu, jest śliwkowiec. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego jest idealne do zrobienia wtedy, gdy z niespodziewaną wizytą przyjdą do Ciebie goście. Śliwki należy wypestkować i podzielić na ćwiartki, a następnie posypać cukrem. 100 gramów masła, 100 gramów cukru brązowego, 160 gramów mąki i 60 gramów płatków owsianych wymieszać w Thermomixie. Na blachę, na której zostały wcześniej ułożone śliwki, należy wysypać zawartość pojemnika. Tak przygotowany deser ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Poznaj prozdrowotne właściwości śliwek
Śliwki w diecie - dlaczego warto je spożywać? Przede wszystkim z uwagi na regulację cyklu wypróżnień. Nie oznacza to jednak, że nie można upatrywać w nich również innych zalet. Suszone śliwki obfitują w błonnik, dający uczucie sytości, ale też w sorbitol – naturalny cukier korzystnie wpływający na perystaltykę jelit. Poza tym śliwki są cennym źródłem przeciwutleniaczy, spowalniających procesy starzenia organizmu. Mają one więcej antyoksydantów niż jagody. Suszone owoce obfitują w mangan i żelazo, wspierające organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto śliwki są bogatym źródłem witaminy A, poprawiającej ostrość widzenia. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej i ślepoty nocnej. Śliwki dostarczają też sporej dawki potasu, którego często brakuje kobietom po okresie menopauzy.
Kategorie
- Ciekawe miejsca dla dzieci
- Edukacja
- Książki dla dzieci
- Kuchnia dla dzieci
- Miasto Przyjazne Dzieciom
- Najlepsze place zabaw dla dzieci
- Nauka przez zabawę dla dzieci
- Podróże z dziećmi
- Pokój dziecka
- Porady dla mam
- Psychologia dziecka
- Wydarzenia dla dzieci
- Zajęcia plastyczne dla dzieci
- Zdrowie i rozwój dziecka